Ben je op zoek naar een vriescel of een koelcel om aan te schaffen, bijvoorbeeld voor je horeca-onderneming? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het gebruik en het aanschaffen van deze systemen.

Vriescel

Het kan lastig zijn om de juiste vriescel voor jouw situatie uit te kiezen, zeker als je hier weinig ervaring mee hebt. Als eerste is het belangrijk om te weten hoe een vriescel precies opgebouwd is. Het is belangrijk om de vriescel te laten plaatsen op een plek die waterpas is. Zo voorkom je dat de cel op een later moment scheefzakt. Ook moet het dak boven de vriescel waterdicht zijn. Een vriescel heeft meestal wanden van 80 mm dik waarin isolatiemateriaal is geplaatst. Belangrijk is hierin de K-waarde; die geeft aan hoe goed de wanden isoleren.

Ook de vloer van de vriescel is geïsoleerd. Dit betekent dat een vriescel altijd een drempel heeft, tenzij je de onderliggende vloer verlaagd. Het is ook belangrijk om vast te stellen waarvoor de vriescel gebruikt zal worden. Een slager, bakker of restaurant moet bijvoorbeeld een vriescel hebben die voldoet aan veel strengere eisen dan wanneer je de cel gebruikt als reparatiebedrijf of iets dergelijks. Een professioneel bedrijf kan vaak samen met je kijken wat voor soort vriescel geschikt is voor jouw onderneming.

Koelcel

Ook voor een koelcel maakt het uit wat voor onderneming je hebt. Zo kan een slager of een horeca-ondernemer natuurlijk een koelcel nodig hebben, en moet hierbij voldaan worden aan strenge HACCP-normen. Maar koelcellen zijn ook geschikt voor uitvaartverzorgers, boomkwekers of soldeerdeegproducenten. Zelf weet je het beste waar je behoefte aan hebt als het op de koelcel aankomt.

Heb je al een koelinstallatie, maar is de koelmotor of verdamper bijvoorbeeld kapot? Dan is het vaak niet nodig om een compleet nieuwe koelcel aan te schaffen. Overleg met een professioneel bedrijf wat de voordelen zijn van het vervangen van bepaalde onderdelen van de koelinstallatie. Als laatste is het ook mogelijk om voor een combinatie van een koel- en vriescel te gaan. Dit kan schelen in prijs en ruimte. Wil je weten wat de beste optie voor jouw onderneming is? Ook hierin voorziet een expert in koel- en vriescellen je van het beste advies. Zolang jij vaststelt wat je precies nodig hebt voor je onderneming, helpt een professional je verder.