Goedkope vliegticket reserveren lijkt vaak aantrekkelijk. Je vliegt bijvoorbeeld voor 40 euro naar Mallorca, een bedrag waar de meeste treinkaartjes voor een lange afstand niet aan kunnen tippen. Tijdens het boekingsproces worden echter bijkomende kosten toegevoegd. De vluchtprijzen die je ziet, zijn, afhankelijk van bepaalde wensen, niet overeenkomstig met het werkelijke bedrag dat wordt afgeschreven van je bankrekening. Op de volgende dingen is het goed om op te letten voordat je een vlucht gaat boeken.

Stoelselectie

Tijdens het online boeken wordt op een zeker moment gevraagd om een stoel te selecteren. Laat je echter niet misleiden, want een stoel uitkiezen is niet verplicht. Dus als je geen stoel uitkiest, betaal je hier ook niet extra voor. Heb je een ticket op tijd en correct geboekt, dan heb je gewoon recht op een zitplaats zonder extra kosten. Bij het inchecken op de luchthaven krijg je op de boardingpass de zitplaats te zien die is toegewezen.

Inchecken bij de balie of niet?

Bij voordelige luchtvaartmaatschappijen kun je eenvoudig kosten vermijden door online in te checken in plaats van bij de balie op de luchthaven. Wie online incheckt, bespaart zowel tijd als kosten en reken maar dat het de moeite waard is, want soms is inchecken aan de balie duurder dan het vliegticket zelf. Ryanair rekent bijvoorbeeld voor het inchecken ongeveer 60 euro. Bij Wizz Air is dat ongeveer 27 euro. Maar Wizz Air rekent ook voor online inchecken een kleine vergoeding. Boek je goedkope vliegticket via reisagent? Bedenk dat dit ook invloed kan hebben op de ticketprijs.

Extra kosten voor bagage

Voor het inchecken van bagage hoef je tegenwoordig niet meer te rekenen op de kosten die bij de vliegprijs zijn inbegrepen bij prijsvechters. Ryanair en easyJet rekenen beide ongeveer 35 euro extra voor elk stuk bagage. Informeer van tevoren ook naar de bagageregels van de luchtvaartmaatschappij, omdat bagage die zwaarder is dan het toegestane gewicht duurder is.

Is handbagage altijd gratis?

Let op of er geen verborgen kosten zijn als je van plan bent om alleen met handbagage te reizen, want ook hier kan er sprake zijn van verborgen kosten. Als je meer dan één tas bij je hebt of de afmetingen van je handbagage groter zijn dan het toegestane formaat, betaal je doorgaans extra. De meeste prijsvechters accepteren namelijk alleen items die onder de stoel passen. En dan moet je ook rekening houden met het feit dat de extra kosten hiervoor meestal vergelijkbaar zijn met de extra kosten die je betaalt voor ingecheckte bagage. Bij Vueling bijvoorbeeld betaal je ruim 40 euro voor extra bagage die in de cabine meegaat en ruim 45 euro voor een ingecheckte koffer.

Neem snacks mee voor onderweg

Tijdens korte of middellange afstandsvluchten krijg je tegenwoordig vaak geen maaltijden meer. De verleiding is dan groot om op de luchthaven een snack te halen. Als je bedenkt dat je voor kleine maaltijden, zoals een broodje, al gauw 10 euro betaalt, tellen de kosten voor je budgetreis nog meer op. Neem daarom je eigen eten of snacks mee als je op reis gaat met een budgetmaatschappij.