Veel kaas wordt tegenwoordig machinaal gemaakt. Er zijn echter nog een aantal kazen waar de ware kaasliefhebber zijn of haar hart bij kan ophalen. Deze kazen mogen namelijk uitsluitend op de traditionele wijze bereid worden. De kazen dragen een keurmerk en ontvangen deze alleen als ze geproduceerd worden op een speciale manier. Ben je benieuwd welke kazen dit zijn? Lees dan snel verder!

 

Parmezaanse kaas

Parmigiano Reggiano is een originele Italiaanse kaas die uitsluitend gemaakt mag worden door specifieke boerenbedrijven die over certificeringen voor de productie beschikken. In het gebied in Italië waar de boerenbedrijven zich bevinden, komen drie bacteriën samen in een unieke combinatie. Deze bacteriën zijn van groot belang voor de productie van de parmezaanse kaas. Parmezaanse kaas is beschermd met het keurmerk D.O.P. en alleen kazen die volledig in een bepaald gebied geproduceerd zijn, mogen dit keurmerk dragen. Wil je parmezaanse kaas kopen? Dan kun je de echte parmezaanse kaas herkennen aan het D.O.P. keurmerk en aan de korte lijst van ingrediënten: stremsel, zout en rauwe melk. 

 

Nederlandse Boerenkaas

Er zijn maar weinig Nederlanders die dit weten, maar Boerenkaas is door de Europese Unie erkend als zijnde een Gegarandeerde Traditionele Specialiteit. Door deze erkenning mogen alleen kazen die op de volledige traditionele manier bereid zijn de naam Boerenkaas dragen. De kaas wordt bereid door middel van onbehandelde rauwe melk, is halfhard en heeft een unieke smaak. De smaak van de kaas kan wat variëren per seizoen en boerderij. Ook wordt de smaak van de internationaal erkende kaas sterker naarmate de kaas langer heeft kunnen rijpen. Boerenkaas is een kaassoort die wordt geproduceerd op de boerderij. De boerderijen hebben een speciale ruimte waarin uitsluitend dit type kaas wordt klaargemaakt en opgeslagen. Ga je Boerenkaas kopen? Let dan goed op dat de kaas Nederlandse Boerenkaas is en dat de ingrediëntenlijst niet meer dan drie ingrediënten bevat. Boerenkaas wordt in Nederland bereid door ongeveer 350 mensen. 

 

Boerenkaas is de eerste en enige Nederlandse kaas die deze erkenning mag dragen. Wel zijn er andere Nederlandse kazen die een Beschermde Oorsprongsbenaming hebben. Dit zijn:

  • Noord-Hollandse Gouda kaas

  • Noord-Hollandse Edammer kaas

  • Kanterkaas

  • Kanter Nagelkaas

  • Kanter Komijnekaas

  • Boeren-Leidse kaas.

 

In en rondom Europees grondgebied zijn er nog meer kazen met de Beschermde Oorsprongsbenaming die ook zeker het proeven waard zijn, zoals:

  • Roquefort kaas (Frankrijk)

  • Bleu d'Auvergne kaas(Frankrijk)

  • Feta kaas (Griekenland)

  • Blue Stilton kaas (Engeland).